Oldalak

Rendszeres olvasók

2011. február 5., szombat

Kelkáposztaleves

Kelkáposztaleves


Hozzávalók:

- 1 kis fej kelkáposzta
- 1-2 szál sárgarépa (attól függően, hogy mekkora répánk van)
- 1 kis fej zellergumó
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál margarin
- 1 csapott evőkanál liszt (de kukorica keményítő is jó)
- 1 sárgája
- 1 liter alaplé (készülhet bármilyen húsleveskockából is)
- só, bors


1.   A kelkáposztát vastag csíkokra, vagy nagyobb kockákra vágjuk. A répát és a petrezselymet karikára, a zellert csíkokra, vagy kockákra szeleteljük. A petrezselymet felaprítjuk.

2.   Forró vajon kicsit pároljuk a sárgarépát, a petrezselymet és a zellert. Hozzádobjuk a káposztát, és együtt pároljuk még néhány percig. Meghintjük a liszttel, egy kicsit együtt pirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Borsozzuk, és ha szükséges, teszünk bele sót is.
Takarékon, lefedve 20 perc alatt puhára főzzük.

3.   Ha a zöldségek puhára főttek, a tüzet elzárjuk, és belekeverjük a tojássárgáját.
Én ezt úgy szoktam csinálni, hogy egy kevés levest kiveszek és picit hagyom hűlni, hogy ne legyen túl forró, és ne csináljon rántottát a tojásból. Egy tálkában elkeverem a tojássárgát, a félretett lével, és így öntöm a levesbe.

Tálaláskor a tetejét megszórom a felaprított petrezselyemmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése