Oldalak

Rendszeres olvasók

2011. február 5., szombat

Kelkáposzta

Gyerekkoromban utáltam a kelkáposztát. Édesanyám csak nagy rábeszélés után tudta belém diktálni. Ez mára megváltozott. Minden formában szeretem. Levesnek, főzeléknek, töltött, és rakott káposztának.

A kelkáposzta valószínűleg Itáliából, Savoya környékéről származik, régebben olaszkáposzta néven is említették.

Igen fontos megemlíteni a fehérje-, és ásványi anyag tartalmát (kálium, kalcium, magnézium, vas). C-, B1- és B2-vitamin-tartalma megközelíti a fejes káposztáét.
Gazdag emészthető rostokban, könnyebben emészthető, és kevésbé puffasztó hatású, mint a fejes káposzta.
Vitamintartalma miatt immunerősítő, gyulladásgátló, rákmegelőző hatásúnak tartják. Kalciumtartalma a csontok egészségét szolgálja. Energiaértéke alacsony (30 kcal), ezért fogyókúra során eredményesen alkalmazható.


A népi gyógyászatban kissé összetört, megpuhított, nedvdús leveleiből furunkulusra készítettek dunsztkötést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése