Oldalak

Rendszeres olvasók

2011. február 5., szombat

Kenyér






















Én mindig azt gondoltam, hogy nincs jobb kenyér a friss, kívül ropogós, belül puha fehér kenyérnél. Mindig ezt fogom legjobban szeretni, de ha már az élet úgy hozta, hogy nem fogyaszthatom, akkor beletörődtem, hogy kénytelen vagyok megszeretni más fajta kenyereket is.
Szétnéztem, megkóstoltam többféle kenyeret (teljes kiőrlésűt, rozsost, korpást, magost, stb…), és tulajdonképpen finomnak találtam mindegyiket.


Miért kevésbé hasznos a fehér kenyér fogyasztása?

A finomított liszt nem tartalmazza a gabonaszem héját és csírakezdeményét, míg a teljes kiőrlésű liszt igen. Emiatt ásványi anyag és nyomelem tartalma jelentéktelen a teljes kiőrlésű lisztéhez képest.
A fehér kenyér kisebb a teltségérzet okoz, ezért többet fogyasztunk belőle.
Hosszabb ideig marad a bélben (kb. 40 órát), mint a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek (kb.24 órát). Ennek kedvezőtlen hatásai vannak:
Nő a "rossz koleszterin" felszívódása, és emelkedik az érelmeszesedés, és az epebetegség kockázata.
Csökken az epesav lebomlása és felszívódása,
Megnő a hasi nyomás, és ez akadályozza a vénás visszaáramlást az alsó végtagok területén.
Megnő a szénhidrátok, zsírok, felszívódása, amely elősegítheti az elhízást,


Mitől lesz teljes kiőrlésű a gabona?

Attól, hogy a magbél mellett megőrlik a csírát és a maghéjat is. Így rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag liszt keletkezik.


Miért hasznos teljes kiőrlésű lisztből készült kenyereket fogyasztani?

Az E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor tartalomnak köszönhetően a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását, csökkentik a koleszterin szintet és a vérnyomást.
Mivel kevesebb mennyiségtől is jól lakunk, ezért nehezebb tőle elhízni.
  
Nem csak a búza lehet teljes kiőrlésű, hanem a rozs, kukorica, zab, árpa, és rizs (barna rizs) is.
A magas rosttartalmú ételek fogyasztása mellett igyunk sok folyadékot, mert a rostok megkötik a vizet, és csak akkor tudnak megduzzadni, és az éhségérzetet csökkenteni, ha elegendő folyadékot kapnak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése