Oldalak

Rendszeres olvasók

2010. november 19., péntek

A Cékla


A cékla fontos vitamin- és ásványianyag-forrásunk, szinte az egész világon kedvelt és termesztett salátazöldség. Mediterrán tengerparti növény, Dél és Közép-Európából terjedt el. Az újkőkorszak óta ismeri és használja az ember. Évszázadokon át az egyik legfontosabb gyógynövény volt.
Már Babilóniában gyógyításra használták. Az ókori görögök a levét vérhűsítő hatásúnak tartották. A rómaiak láz csillapítása érdekében fogyasztották, és Európa északi részeire az ő közvetítésükkel jutott el. A germán birodalomban Nagy Károly rendelte el a termesztését.
A népi orvoslásban évszázadok óta vértisztító és vérképző hatást tulajdonítanak neki.
Használták májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére is. 

Magas káliumtartalma hozzájárul az izmok és az állóképesség növeléséhez. Jelentős mennyiségű kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, ként tartalmaz. A-, B- és C-vitamintartalma miatt antioxidáns hatással bír.
A céklalé segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában. Jótékony hatású a daganatos megbetegedések esetében. Gátolja a rákos sejtek szaporodását, és fokozza a sejtek oxigénellátását.
Gazdag folsav tartalma miatt ajánlott a kismamáknak is.
Enyhíti a változókor tüneteit.
A céklalé segít a nátha és az influenza kezelésében.
Állítólag használ a pattanások és korpásodás ellen, és késlelteti a bőr öregedését.

Alkalmas tisztítókúra végzéséhez, mert gyorsítja a mérgek és a salakanyagok távozását. A cékla préselt leve májtisztító hatású. Megszünteti a túlzott savtermelés által okozott gyomorpanaszokat.
Enyhe hashajtó hatása van, ezért hatékony a székrekedés és aranyér kezelésében.
Segíti a májban felhalmozódott zsír lebontását, és fogyaszt.

A céklalé rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást és koleszterin szintet.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése