Oldalak

Rendszeres olvasók

2010. november 20., szombat

Triglicerid

A táplálékkal elfogyasztott zsírok alkotóeleme, de a szervezet zsírszövetei is főleg trigliceridekből állnak.
Nem csak táplálékkal vesszük fel, hanem a szervezet is előállítja más élelmiszerekből, főleg a szénhidrátokból: cukorból, édességekből, kenyér-, és tésztafélékből, burgonyából.

A magas koleszterinszint gyakran jár együtt magas trigliceridértékkel. Ekkor már a túlsúly is jelen van. Ennek következtében megnő az érelmeszesedés és ezzel az infarktus kialakulásának veszélye. Normálértéke a vérben 0,8-2,3 mmol/l. 
Akiknek a családjában előfordult érbetegség, és infarktus, annál szintén fennállhat ez a veszély. Ehhez rosszabb esetben társulhat magas vércukorszint és magas vérnyomás.
Az infarktus kialakulásához vezető súlyosbító tényező a dohányzás.
Hasonlóan veszélyes az alkohol fogyasztása, mert jelentősen emeli a trigliceridszintet.

A magas vérzsírszint kialakulásában szerepet játszhatnak bizonyos betegségek, például pajzsmirigy-alulműködés, cukorbetegség, vagy a máj elzsírosodása. Ekkor az alapbetegséget kezelik, ezzel rendeződhet a koleszterinszint is.
Ha a magas vérzsírszint a helytelen táplálkozás miatt alakul ki, helyes étrenddel javítható.
Állítólag a trigliceridszint sokkal eredményesebben csökkenthető a megfelelő étrend összeállításával, mint a koleszterinszint.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése