Oldalak

Rendszeres olvasók

2010. november 15., hétfő

Mi a koleszeterin?

A koleszterin a zsírok közé tartozó szerves vegyület, amely a szervezet sejtjeinek, bizonyos hormonoknak, vitaminoknak, epesavaknak fontos alkotórésze, a sejthártyák építőanyaga. A koleszterin feladata a sejtmembrán rugalmasságának megtartása. Elmondhatjuk tehát, hogy nélkülözhetetlen a szervezet ideális működéséhez.
A szervezetünkben lévő koleszterin egy részét táplálékkal vesszük fel, másik részét pedig saját szervezetünk állítja elő.
Ha a normálisnál magasabb koncentrációban fordul elő és halmozódik fel a vérben, akkor a felesleg lerakódik az érfalakra, szűkíti az ereket, ez  szív- és érrendszeri betegségek, hosszabb távon pedig szívinfarktus kialakulásához vezethet.
Az érelmeszesedés szempontjából a legveszélyesebb az LDL koleszterin. Ez a ”káros” koleszterin az érfalhoz kötődik, és elősegíti a plakkok képződését, az érszűkület kialakulását. 
Az LDL koleszterin felső értéke 3,36 mmol/l.

A HDL koleszterint, „jó” koleszterinnek is szokták nevezni, mivel eltávolítja a vérből a koleszterint, ezzel megakadályozza a felhalmozott koleszterin lerakódását, illetve a már lerakódott koleszterint eltávolítja az érfalból, ezzel akadályozza az érelmeszesedés folyamatát.
Az össz-koleszterinszint felső határa 5,2 mmol/l.
Azonos koleszterinszint mellett a férfiak "veszélyeztetettsége" kb. háromszor nagyobb, mint a nőké.
Akinek a koleszterinszintje e fölött van, mindenképpen diétáznia kell.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése